Yangın kapılarının birincil görevi insanları yangın çabucak zemine katkısızlıklı şekilde iblağ etmek başüstüneğu dâhilin, muhtemel olan en kısaltarak sürede tüm insanların binadan ayrılabilmesini elde etmek için önlem düzenınmaktadır.
Z Tipi Yangın Merdiveni; Z tipi, adını zikzak olarak modellenmesinden almaktadır. Sade şekilde, korkuluklu ve aynı uzunlukta basamaklara sahip olan bir örgüsı vardır.
Kimlik ve sertifikalar: Yangın bapsı seçerken, bapnın birebir standartlara ve yönetmeliklere onat olup olmadığını belirlemek yürekin etiket ve sertifikalar arama edilmelidir.
Yangın bapsı fiyatları, üretim maliyetleri, alışveriş talebi ve rakiplik gibi faktörlere rabıtlı olarak değişir. Fakat, uzmanlar, nitelikli bir yangın kapkaloriın elan yüce bir fiyatla satın düzenınmasının uzun vadede daha hesaplı olabileceği konusunda hemfikirler.
Kaçış merdivenlerinin örek, tavan ve dipında tek taliıcı gereç kullanılamaz ve bu merdivenler, yangına en az 120 dakika dayanıklı cidar ve en az 90 zaman dayanıklı duman sızdırmaz kapı ile sair taksimmlerden ayrılır.
Yangın kapısı, bir binada yangın çabucak kullanılan bir güvenlik önlemidir. Ekseri yangın merdivenlerinde, acil çıkış noktalarında yahut yangınla mücadele ekipmanlarının bulunduğu odalarda bulunur. Yangın bapları yangına dayanıklı malzemelerden mamultır ve yangın esnasında alevlerin ve esrarın yayılmasını engellemeye yardımcı evet.
Yangın kapısı kilidi asılmışrken nazarıitibar edilmesi gereken en önemli ilke panik pas ile uyumlu olması, ürkü bara şu demek oluyor ki yangın kapısı koluna dokunulduğu an kilidin tıntına düşmesidir.
Bu sınıflandırma, yangın baplarının ne derece süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A sınıfı bir yangın bapsı ekseriya 60 zaman, B derslikı bir yangın kapısı ise 30 zaman süresince yangına karşı peklik gösterebilir. Yangın bapsı seçerken, bu peklik sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
Esrar sızdırmaz özelliğe ehil olmaları dolayısı ile yangın anında insanoğluın duman zehirlenmelerinden bile korunmasını katkısızlar. Evgin çıkış kapısı adı ile bile bilinen bu baplar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde epey geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile biraşkın mimarida bulundurulması ıztırari hale getirilmiştir.
Yangın merdiveni, her çtay yapı içinde mevcut insanların ve sair hararetliların yangın yahut herhangi bir ivedi keyfiyet sırasında hızlı ve güvenli bir şekilde tahliyesinin konstrüksiyonlmasını sağlayıcı kaçış merdivenidir. Yangın merdivenleri Yangın Çıkış Kapısı önemli öneme iye, gestaltlması zorunlu, örgüların vazgeçilemez unsurları beyninde bucak almaktadır.
Genellikle yangın merdiveni ile müşterek kullanılan bu ivedili çıkış bapsı, çöküntü anlamış olurında insanların yangın düzlükından hızla uzaklaşmalarını esenlayarak hayati bir rol üstlenmektedir.
Yapı çışitalarında kullanılan baplar alışverişlevi hasebiyle farklı malzemelerden üretildiği midein ısıya dayanıklı bileğildir. Bu nedenle facia esnasında kullanılamaz ve insanlar dâhileride mahsur kalabilir.
Tamlanan bu mevsim dilimleri bir kapının yangına ne denli müddet dayanacağını deyiş etmektedir. Ama bu mevzuda dikkatli olmak gerekir. Çünkü 90 an yangına dayanıklı olması müstelzim bir bapnın 30 zaman bile dayanmadığı daha önce yapılan testlerde doğrulanmıştır.
Başkaca, bozuk yangın kapılarının, sertifikaları olmayabileceği ve yangın sırasında yeterince dayanıklı olmayabileceği konusunda uyarıyorlar.